Skip to main content

Bölüm Başkanından

Çok değerli öğrencilerimiz ve web sitemizin Bölümümüz hakkında malumat sahibi olmak isteyen ziyaretçileri,

YTÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü web sitemize hoş geldiniz.  Öncelikle, son zamanlarda ülkemizde yaşadığımız doğal afetlerdeki can kayıplarımız için Allah’tan rahmet, geri kalanlara sabır ve baş sağlığı dilerim.  Millet olarak bu zorlukların hepsinin üzerinden geleceğimize canı gönülden inanıyorum.

Üniversitemizin Yıldız-Beşiktaş Yerleşkesinde eğitim öğretim hizmeti veren Bölümümüz resmi olarak 2008 yılında kurulmuş, faaliyetlerine başlamış ve 2012 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Şu an itibariyle MÜDEK tarafından akredite olmuş, %30 ve % 100 İngilizce programları olmak üzere 2 lisans programımız mevcuttur.  Bu programlara her yıl, sırasıyla 50 ve 60 yerli, 40 ve 20 yabancı öğrenci kabul edilmektedir.  Şu an itibariyle kayıtlı 851 lisans, 109 yüksek lisans ve 45 doktora öğrencimiz vardır.  Kayıtlı lisans öğrenci sayımıza, zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri ve ayrıca yatay ve dikey geçişle katılanlar da dahildir.

Geçtiğimiz pandemi döneminde uzaktan eğitim faaliyetlerimizi en verimli bir şekilde yerine getirmeye çalıştık.  Bir önceki Bölüm Başkanlığımızın olağanüstü gayretlerini unutmayacağız.

Geçtiğimiz dönemlerde elde edilen MÜDEK akreditasyonuna uyumlu olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerimize ilave olarak KOOP (İşletmede Mesleki Eğitim) sürecimiz de Bahar 2023 itibariyle başlamıştır.  KOOP ile ilgili detaylı bilgilere de web sitemizde kolaylıkla ulaşılabilir.

Bölümümüz; alanında uzman, altyapısı güçlü ve idealist 12 öğretim üyesi ve 9 araştırma görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla çağdaş, ileri düzeyde, öngörüsü yüksek ve kaliteyi hedef alan lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir. Bu eğitim süreçlerinde temel hedef, ulusal ve uluslararası koşul ve ihtiyaçlara uyum sağlayabilen, ülke geleceğinde söz sahibi olabilecek gözlemci, araştırmacı ve tasarımcı bireylerin yetiştirilmesidir. Bu amaçla bölümümüz gerek ulusal gerekse uluslararası paydaşlar ile sıkı bir iş birliği içinde bulunmaktadır.

Eğitim-öğretim çalışmaları yanında, bölümümüz öğretim elemanları TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve YTÜ BAP yanında özel sektör kuruluşları tarafından desteklenen insan ve toplum için faydalı çok sayıda temel ve uygulamalı araştırma projesi tamamlanmıştır.  Halen devam eden ve hazırlık aşamasında çok sayıda araştırma projesi mevcuttur.  Bu çalışmaların sonucunda patent, ticarileşebilecek prototip ürün ve bilimsel makaleler ortaya çıkmaktadır.

TÜBİTAK 2209 A ve B Lisans Bitirme Projeleri Destek programlarından destek alan çok sayıda Lisans öğrencilerimiz vardır ve bu sayı Üniversitemiz’ de ön sıralardadır.  Bu destek alan projelerle ilgili bilgilere de yine web sitemizde ulaşabilirsiniz.

Geçmiş dönemlerimizde, başlattığımız etkili ve başarılı uygulamalarımıza devam etmekte ve Laboratuvarlarımız geliştirmekteyiz. Lisans öğrencilerimizin hizmetinde etkin bir şekilde kullanılan atelye ve laboratuvarlarımız mevcuttur.

Mekatronik mühendisliği alanına ilgi duyan, merak eden ve iyi bir mühendislik eğitimi almayı hedefleyen herkesi “yaparak ve yaşayarak mühendislik eğitimi” anlayışını şiar edinen bölümümüze davet ediyorum. Bölümümüzde görevli tüm öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve teknik-idari personel arkadaşlarımızın merak ettiğiniz her konuda sizlere yardımcı olmaktan büyük bir zevk duyacaklarını belirtmek isterim.

Mezun olan ve olacak tüm öğrencilerimize hayat boyu başarılı bir kariyer dileği ile…

 

Prof. Dr. Cüneyt Yılmaz

Bölüm Başkanı
Mart 2023